Contact: +4-0725-600-700

Busines Process Management - Modelare BPMN

Managementul prin procese – o necesitate actuala. In conditiile in care nevoile companiilor de a furniza produsele si serviciile la un nivel calitativ ridicat, folosind tehnologii noi, conditiile pastrarii unui grad de competitivitate ridicat la un nivel optim al cheltuielilor operationale si al profitabilitatii, paradigma trecerii modelului de business traditional de tip functional catre managementul prin procese devine o necesitare absoluta. Managementul prin procese ajuta organizatia sa-si evalueze si sa-si imbunatateasca continuu performantele operationale si manageriale, reusind in acest fel sa actioneze in timp util pentru corectarea/optimizarea proceselor mari consumatoare de resurse. Trecerea de la modelul de management functional la managementul prin procese este conditionata in totalitate de intelegerea strategiei de afaceri si a modului in care sunt executate activitatile. In afara acestor elemente esentiale necesare tranzitiei, primul pas pe care orice organizatie trebuie sa-l faca este cel legat de reprezentarea proceselor majore, intr-o forma in care sa poata fi inteleasa de toti participantii. Este unanim recunoscut faptul ca intelegerea, invatarea, deprinderile de a lucra cu concepte noi se pot realiza mult mai usor folosind elemente grafice si animatie. In mod similar, procesele de business pot fi intelese mult mai usor, daca elementelor componente le vor fi asociate forme grafice. Reprezentarea proceselor folosind o elemente grafice simple, intuitive dar care sa respecte anumite reguli se realizeaza prin folosirea unui standard specific managementului proceselor numit “Business Process Modeling Notation”.

Obiectivele Cursului
Cursul de fata isi propune sa prezinte participantilor metodologia si standardul care contine toate elementele grafice specifice managementului proceselor de afaceri.
Cursul se adreseaza persoanelor din nivelul de management operational aflate in legatura directa cu nivelul de executie dar si acelor persoane din structurile de management cu rol decisional si care sunt responsabile cu analiza rezultatelor executiei strategiei de business.
Nu sunt necesare cunostinte preliminare ci numai abilitatea de a lucra cu calculatorul. Participantii vor dobandi un nivel ridicat de expertiza pentru intelegerea metodelor si strategiilor folosite la modelarea proceselor.
Totodata obiectivul cursului este acela de a livra un nivel avansat de cunoastere al standardului BPMN, permitand practicienilor sa trateze complexitatea asociata scenariilor de business din viata reala, ajutandu-I sa inteleaga cand si cum trebuie sa aplice un anumit stil de modelare pentru fiecare aplicatie sau mediu de lucru. Cursul este bazat pe cel mai nou standard BPMN al OMG. In timpul celor doua sesiuni de instruire, instructorul va prezenta atat conceptele de baza cat si pe cele avansate referitoare la standardul de modelare.
Toate materialele de training si exemplele care vor fi lucrate pe toata durata cursului vor fi furnizate in format electronic, la o adresa de email furnizata de fiecare participant.
Fiecare dintre sectiunile cursului contine exemple detaliate si animatii care prezinta comportamente, precum si exercitii individuale si de grup prin care se vor evalua competentele dobandite. In majoritatea sesiunilor interactive se va pune accentual pe comunicarea intre participanti si facilitator explicandu-se metodele prin care se pot evita capcane si erori comune ce apar in modelarea proceselor.
Cursul are o puternica componenta interactiva, mai mult de jumatate din timp fiind dedicat sesiunilor practice in care exercitiile si exemplele vor fi discutate atat individual cat si in grup sub asistenta trainer-ului. La sfarsitul fiecarei zile se va sustine o sesiune recapitulativa pentru a fi reamintite cele mai importante cunostinte dobandite pe durata cursului.
Facilitatorul va inmana fiecarui participant un certificate de participare la sfarsitul cursului. Participantii vor completa un chestionar de feed-back prin care se va urmari imbunatatirea calitatii cursului sau necesitatea dezvoltarii unor cursuri noi cu tematica apropiata.


Cui se adreseaza
- Analistilor de business(departamentele de business)
- Arhitectilor de process(departamentele de business)
- Manageri de proiect & BPM (departamentele de business)
- Analisti de sistem IT (departemente IT)
- Reprezentanti ai organizatiilor implicati in activitatea de modelare a proceselor (management)


Ziua 1


# Tematica Descriere Obiective Durata
1 Privire de ansamblu a proceselor Stabilirea contextului in care este necesara modelarea proceselor Identificarea punctului de pornire in proiectarea unui process 15 min.
2 Prezentarea generala a standardului BPMN De ce este nevoie de un standard, colaborarea public privata in elaborarea standardului Identificarea punctului de pornire in proiectarea unui process 15 min.
3 Elemente si structura BPMN Prezentarea generala a structurii si elementele BPMN si a modului in care acestea pot interactiona Intelegerea modului in care elementele de baza se pot combina pentru a crea procese din lumea reala 60 min.
4 Prezentarea detaliata Se vor explora in detaliu toate elementele care compun standardul Se vor construi primele modele de procese
-4.1 Activitati Prezentarea elementelor de tip activitate. Tipuri de activitati Modelarea unui process simplu de business 60 min.
-4.2 Evenimente Prezentarea tipurilor de evenimente; caracteristici, declansatori Intelegerea modului in care functioneaza evenimentele 60 min.
-4.3 Porti Prezentarea tipurilor de porti; caracteristici, declansatori Intelegerea modului in care functioneaza separarea respectiv agregarea datelor sau fluxurilor de date 60 min.
-4.4 Pools-Lanes Prezentarea spatiilor de lucru - benzi Intelegerea modului de folosire a spatiilor de lucru (Pools) si a benzilor 45 min.
-4.5 Sub-procese Prezentarea subproceselor. Unde si cand pot fi folosite subprocesele. Se va urmari intelegerea modului de folosire a subproceselor 45 min.
5 Exercitii practice Sesiune practica Insusirea elementelor standardului BPMN folosind cazuri practice. 60 min.
6 Rezumat ziua 1 Trecerea rapida in revista a notiunilor prezentate in ziua 1 a cursului O vedere de ansamblu asupra BPMN 15 min.


Ziua 2


# Tematica Descriere Obiective Durata
1 Coregrafie vs. orchestrare Prezentarea orchestrare vs. coregrafie in modelarea proceselor Se va urmari ca participantii sa inteleaga diferentele intre cele doua concepte 60 min.
2 Instrumente de lucru Se por prezenta cateva optiuni ale unor solutii open source sau comerciale ce se pot folosi cu success pentru modelare Posibilitatea ca participantii sa poata allege instrumentele de lucru pentru modelare 60 min.
3 Modelarea unui process complex Sesiunea are ca scopprezentarea si combinarea elementelor si beneficiilor pe care le pune BPMN pentru modelarea corecta a proceselor Intelegerea de catre fiecare participant a modului de modelare a unui process care sa includa toate elementele prezentate 120 min.
4 Testatea teoretica Testarea cunostintelor dobandite in timpul cursului Verificarea modului in care aspectele teoretice prezentate au fost intelese si sustinute 30 min.
5 Test Practic Fiecare participant va fi incurajat sa-si aleaga un process de complexitate medie pentru modelare. Propunerea poate fi facuta si pe grupuri de participanti format din max. 3 persoane. Varificarea modului in care participantii pot modela in mod autonom un process de complexitate medie folosind un instrument software compatibil BPMN 120 min.
6 Evaluarea finala a proiectelor Se vor evalua si discuta in comun procesele modelate de participanti sau grupe Discutii si solutii alternative 60 min.
7 Rezumat ziua 2 Rezumatul notiunilor invatate Participantilor li se vor prezenta pasii urmatori pe care trebuie sa-i faca pentru dobandirea conostintelor BPM 15 min.
8 Completare chestional Feedback & incheiere curs Se va solicita feedback participantilor asupra cursului in general Feedback asupra cursului 15 min.

Materiele curs. Toate materialele de prezentare ale notiunilor teoretice vor fi puse la dispozitia participantilor in format tiparit. Toate exercitiile si exemplele care se vor lucra in timpul instruirii vor fi trimise fiecarui participant la o adresa de e-mail pe care o va furniza la sfarsitul celor doua zile de instruire.


Reducere pentru grupuri. Pentru participarea a mai multor persoane de la aceeasi firma, putem aplica un discount. va rugam sa ne contactati in vederea obtinerii de informatii despre discountul aplicat.


Acceseaza Calendar Cursuri
Acceseaza Formular inscriere

Dotare Tehnica - Sali de Curs